Open Monumentendag 202210 & 11 september

18. 't Hoogstraatje

Zaterdag

Besiendershuis

Zondag

Diverse monumenten zijn vanaf huis online te bekijken. In filmpjes, foto’s en verhalen wordt een bijzonder stukje geschiedenis van een monument belicht. 

Thema 2022: Duurzaamheid

Geen gebouw is zo duurzaam als een monument en monumenten zijn ook goed te verduurzamen. Steeds maar weer werden ze aangepast aan de eisen van de tijd en de functie veranderde vaak. Bijvoorbeeld de Snijderskazerne: hier wordt niet meer gemarcheerd maar gewoond. Historische gebouwen staan bekend als energie-slurpers omdat ze vaak niet geïsoleerd zijn en nog wel eens kierende ramen en deuren hebben. Maar dat wil niet zeggen dat monumenten geen energie kunnen besparen. Isolatie is in veel gevallen goed mogelijk. Er is aandacht en maatwerk nodig voor de manier waarop zodat monumentale waarden behouden blijven. Denk bijvoorbeeld aan historische kozijnen, kapconstructies en stucplafonds. Voormalig klooster Mariënbosch (nu studenten-huisvesting) is zelfs geheel CO2-neutraal. En ook De Vereeniging is verduurzaamd, onder andere door het toepassen van een energiezuinige klimaatinstallatie. Al deze monumenten hebben een prachtige, toekomstbestendige functie en dragen ook nog eens bij aan het behalen van onze klimaatdoelstellingen!

Gaat u op 10 en 11 september mee op ontdekkingstocht langs al deze duurzame monumenten?

We volgen de Coronamaatregelen op de voet en zullen het programma waar nodig aanpassen. De gezondheid van de vele vrijwilligers en bezoekers staat voorop.

Elke dag Open Monumentendag

Met wandel- en fietstochten langs monumenten in diverse delen van de stad en de familiepuzzeltocht kunt u direct op pad.

Diverse monumenten zijn vanaf huis online te bekijken. In filmpjes, foto’s en verhalen wordt een bijzonder stukje geschiedenis van een monument belicht.

Zo wordt elke dag een Open Monumentendag!