Mariënburg 27, Nijmegen

Regionaal Archief Nijmegen

zo 12:15 – 17:00 | reserveren niet nodig | rolstoeltoegankelijk

Het Regionaal Archief Nijmegen vormt het geheugen van Nijmegen en omgeving. In deze schatkamer vind je naast papieren documenten ook foto’s, kranten, films en boeken die meer vertellen over de geschiedenis van Nijmegen. Het Regionaal Archief Nijmegen wil zoveel mogelijk mensen gebruik laten maken van deze bronnen.

Doorlopende activiteiten

  • Nijmegen Blijft in Beeld, o.a. bekend van hun prachtige jaarlijkse voorstellingen in De Vereeniging, vertoont filmpjes van vroeger. Kom een kwartier genieten van oude filmbeelden. Er zijn twee vrijwilligers van de stichting aanwezig om vragen te beantwoorden en informatie over de stichting te geven.
  • “Tussen pracht en pulp”. Medewerkers van het Archief zitten de hele dag voor u klaar om mee te kijken naar oude foto’s en oud materiaal. Waar is een foto precies gemaakt in Nijmegen? Zijn de papieren van uw grootvader historisch interessant? Misschien is uw materiaal wel zo waardevol dat het opgenomen kan worden in het archief. Kom langs en we kijken er met u naar! Er liggen ook enkele bijzondere stukken klaar om te bekijken, zoals prachtige luchtfoto’s van de stad.

Rondleiding

  • 12.30 & 15.30 uur. Ga mee op een rondleiding door het depot van het Regionaal Archief Nijmegen, ‘de Schatkamer van Nijmegen’! Normaal gesproken hermetisch afgesloten en goed beveiligd, maar speciaal voor Open Monumentendag geopend. Per rondleiding kunnen 15 mensen een kijkje achter de schermen nemen. We laten bijzondere bronnen zien die samenhangen met het thema van Open Monumentendag. Aanmelden verplicht via hetarchief@nijmegen.nl.

Lezing

  • 13.30-14.00u: “De betekenis van ons Nimweegs: taalverlies onder de brug”. Luis Miguel Rojas Berscia doet op de Radboud Universiteit onderzoek naar het Nimweegs. Gaan we het Nimweegs als levend, immaterieel erfgoed kwijtraken? Of blijft het behouden? Wat is de betekenis van het Nimweegs nog, en wat was het vroeger? Na de lezing worden er archieffragmenten vertoond en liedjes in het Nimweegs afgespeeld.

Online ontdekken

Play Video
Neem een kijkje in de schatkamer van het verleden van Nijmegen.