St. Stevenskerkhof 58, Nijmegen

Chirurgijnskamer

za 11:00-17:00 | zo 11:00-17:00 | reserveren niet nodig | niet rolstoeltoegankelijk

Alleen toegankelijk met rondleiding (max. 15 pers.). Elk half uur rondleidingen van Het Gilde Nijmegen. Benodigde kaarten ter plaatse afhalen elk half uur voor aanvang van rondleiding. Op=op!

In 1609 kwam de ‘Chirurgijnskamer’ in handen van het Chirurgijnsgilde, dat de kamer als vergaderruimte en snijkamer gebruikte. Het werd ook wel Snijkamer genoemd: het Chirurgijnsgilde oefende hier op lijken van ‘vreemdelingen’ die in het gasthuis overleden waren. In de jaren tussen 1656 en 1678 is de kamer gebruikt als onderdeel van de medische faculteit van de toenmalige Nijmeegse universiteit. Erna namen de chirurgijns weer hun intrek, en ze zouden blijven tot diep in de 19e eeuw. Sinds enkele jaren wordt de Chirurgijnskamer bewoond.

In de Chirurgijnskamer bevindt zich onder andere de originele wandkast waar het Gilde vakliteratuur, gereedschap en medische curiosa bewaarde en in de schouw, afbeeldingen van antiek medisch gereedschap. Daarnaast is er een interessant, particulier interieur met onder meer originele etsen en schilderijen van Nijmegen te zien.

Ontdek hier meer over de Chirurgijnskamer.