Mariënburg 26, Nijmegen

Mariënburgkapel/Huis van de Nijmeegse geschiedenis

za 11:00-17:00 | zo 11:00-17:00 | reserveren niet nodig | rolstoeltoegankelijk

“Blik op Nijmegen”. Expostie van Karsten Russ met op zondag aanvullende wandeling met stadsgids Wim Bilo.

De prachtige fotografie van Karsten Russ en de kunstwerken van de collectie van kunstverzamelaar en stadsgids Wim Bilo vormen de achtergrond voor mooie persoonlijke verhalen over verdwenen en verschenen locaties in Nijmegen. Op zondag 10 september krijgt de bezoeker de kans om zelf een blik op Nijmegen te werpen tijdens een mooie historische stadswandeling onder leiding van Wim Bilo. De wandeling vertrekt om 14:00 uur en eindigt met een bezoek aan het Regionaal Archief Nijmegen, waar enkele bijzondere archiefstukken voor ons klaarliggen. De activiteit is uiterlijk 16:00 uur afgelopen. Deelname 5 euro p.p.

De navel van het hedendaagse Mariënburg wordt gevormd door de kapel uit de 15de eeuw. De kapel is een restant van een middeleeuws kloostercomplex Mariënburg, genoemd naar de heuvel waarop het lag, Mons Mariae (Mariaberg). Het perceel lag in die tijd buiten de stadsmuur en had naast kloostergebouwen ook een kerkhof, een boomgaard, een moestuin en een bleekveld. Het interieur is van een verrassende eenvoudige schoonheid.

Tijdens de internationale onderhandelingen voor de Vrede van Nijmegen, in de jaren 1676 tot 1679, was er dringend behoefte aan vermaak voor de diplomaten. Daartoe werd deze laatgotische kapel omgebouwd tot Franse Comédie. Nu is hier het Huis van de Nijmeegse geschiedenis gevestigd, waar wisselende exposities te zien zijn en regelmatig lezingen en andere activiteiten gehouden worden.