Mariënburg 26, Nijmegen

Mariënburgkapel/Huis van de Nijmeegse geschiedenis

za 13:00-17:00 | zo 13:00-17:00 | reserveren niet nodig | rolstoeltoegankelijk

Expositie van stichting Gek van Kunst. 37 kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid staan in de schijnwerpers. Maak kennis met het werk en leven van deze bijzondere groep kunstenaars, van wie de meesten al jarenlang met grote inzet aan hun kunst werken.          Meer info www.gekvankunst.nl

De navel van het hedendaagse Mariënburg wordt gevormd door de kapel uit de 15de eeuw. De kapel is een restant van een middeleeuws kloostercomplex Mariënburg, genoemd naar de heuvel waarop het lag, Mons Mariae (Mariaberg). Het perceel lag in die tijd buiten de stadsmuur en had naast kloostergebouwen ook een kerkhof, een boomgaard, een moestuin en een bleekveld. Het interieur is van een verrassende eenvoudige schoonheid.

Tijdens de internationale onderhandelingen voor de Vrede van Nijmegen, in de jaren 1676 tot 1679, was er dringend behoefte aan vermaak voor de diplomaten. Daartoe werd deze laatgotische kapel omgebouwd tot Franse Comédie. Nu is hier het Huis van de Nijmeegse geschiedenis gevestigd, waar wisselende exposities te zien zijn en regelmatig lezingen en andere activiteiten gehouden worden.