Mariënburg 27, Nijmegen

Regionaal Archief Nijmegen

za 11:00 – 16:30 | reserveren niet nodig | rolstoeltoegankelijk

Het Regionaal Archief Nijmegen vormt het geheugen van Nijmegen en omgeving. In deze schatkamer vind je naast papieren documenten ook foto’s, kranten, films en boeken die meer vertellen over de geschiedenis van Nijmegen. Het Regionaal Archief Nijmegen wil zoveel mogelijk mensen gebruik laten maken van deze bronnen.

Doorlopende activiteiten

  • Bekijken van bouwtekeningen van bijzondere Nijmeegse panden & mini-expositie over de kermis in Nijmegen. Extra uitleg bij de bouwtekeningen door een deskundige om 11.30 en 14.30 uur. Het gaat om panden die niet open zijn tijdens de Monumentendag: zo krijg je er toch een kijkje in! O.a. de arbeidershuisjes in de Jan van Galenstraat en ‘’ ’t Slotje van de Baron’’ worden belicht met bronnenmateriaal uit het Archief.
  • Restauratieatelier geopend met gerestaureerde bouwtekeningen van o.a. Estourgie. Kinderactiviteit: papierscheppen.

Rondleiding

  • Ga mee op ontdekkingstocht naar het 17e eeuwse Nijmegen zoals dit door Feltman is vastgelegd. Het programma start met een introductie in het Regionaal Archief Nijmegen. Vervolgens zal historicus Martijn Vermeulen (wwww.stadswandelingnijmegen.nl) met de deelnemers in de voetsporen treden van Feltman aan de hand van zijn ‘vogelvluchtplan van Nijmegen’. Verrassende elementen uit de stadsplattegrond worden op locaties in het stadscentrum in de context geplaatst. Start 11.00 uur, afsluiting ca. 12.15 uur. Geen deelnamekosten. Max. 25 deelnemers, aanmelden noodzakelijk via info@stadswandelingnijmegen.nl.

Lezing Nijmeegse Kermis

  • Ter gelegenheid van het 750-jarige jubileum van de kermis verschijnt in 2023 een boek met de titel ‘De Nijmeegse kermis, de geschiedenis van een groot volksfeest’. De kermis is mogelijk het oudste immateriële duurzame culturele erfgoed van Nijmegen en sluit daarmee aan op het thema van de OMD 2022. In een preview op het boek vertelt René van Hoften in zijn lezing bij het RAN over de inhoud van het boek. Het was in al die jaren een volksfeest voor rijk en arm, voor jong en oud, voor boer en burger. Massaal werd de kermis bezocht en werd er geluisterd naar straatmuzikanten, gedanst in danstenten, volkstoneel bezocht in tentschouwburgen en werden op straat luidkeels kermisliederen gezongen. De grote revues van Bouwmeester, Ter Hall en Faveur trokken duizenden toeschouwers, de grote en kleine attracties en wafel- en palingkramen deden goede zaken. Nijmegen zinderde van opwinding in die dagen in oktober, tot aan de Tweede Wereldoorlog. De lezing wordt ondersteund met veel mooi beeld-en archiefmateriaal en ook door kermismuziek. Die wordt verzorgd door het trio ICV met accordeon, draailier en uilleann pipes en met Nijmeegse kermisliederen zoals ’t Pierementje en Nimweegse Kaatje. Tijdstip: 13.00 uur, duur ca. 1 uur. Max. 75 personen, geen aanmelding vooraf.

Online ontdekken

Play Video
Neem een kijkje in de schatkamer van het verleden van Nijmegen.