Glashuis 4, Nijmegen

St. Jacobskapel
 

za 12:00-17:00 | zo 13:00-17:00 | reserveren niet nodig | niet rolstoeltoegankelijk

Za vanaf 12u en zo vanaf 14u: elk half uur kunt u luisteren naar een verhaal van vertelkring Het vijfde seizoen. Elk verhaal zal op de een of andere manier verband houdt met de kapel of met pelgrimage. 

De bakstenen kapel met steunberen en driezijdige koorsluiting ligt een beetje verborgen achter het RK Weeshuis in de benedenstad. Dit is waarschijnlijk een nog overgebleven deel van een groter kloostercomplex, het Sint-Jacobsgasthuis. In de loop van de eeuwen heeft de kapel verschillende functies gekend. Zo herinnert de naam Glashuis van het pleintje aan een glasblazerij die in 1658 was gevestigd in de gebouwen van het gasthuis, in de kapel zou de oven hebben gestaan. Later, toen alleen de kapel er nog stond, deed dit gebouw lange tijd dienst als boerderij. Beneden was de koestal en boven een woonhuis. Nu zijn in de kerk een aantal zaken van eigentijdse kunstenaars te zien; de ramen van Ted Felen en een kruis van Claus van der Locht.
 
De kapel vervult, net als vroeger, een rol als ontmoetingsplek voor pelgrims (met name de pelgrimage naar Santiago de Compostella). Pelgrims komen bij elkaar in de maandelijkse oecumenische viering, vertrekkende pelgrims ontvangen voor vertrek hier de zegen en kunnen een stempel in hun pelgrimspas krijgen.