Korte Nieuwstraat 6, Nijmegen

Stadhuis Nijmegen

Za 11:00-17:00 | Zo 11:00-17:00 | reserveren niet nodig | deels rolstoeltoegankelijk

Alleen toegankelijk met rondleidingen (max 20 pers). Benodigde kaarten zijn verkrijgbaar bij receptie vanaf 10.30u. Op = op! Rondleidingen om 11u, 12u, 13u, 15u en 16u.
Speciaal voor kinderen is er op za en zo om 14u een kinderrondleiding. 
 
Lezing Duurzaam Bouwen op za en zo om 13u en 15u. In zijn lezing bespreekt architectuur-/kunsthistoricus dr. Juri Czabanowski hoe het duurzame bouwen, afgeleid van humane en ecologische bouwen, de geschiedenis door voorbeelden uit zijn proefschrift Humaan-Ecologische Georiënteerde Woningbouw (TU/e-Bouwstenen 99, 2006), ontstond. Ook diens verdere ontwikkeling door voorbeelden van (inter)nationale congressen/conferenties waaraan hij (deels actief) deelnam. Nijmeegse voorbeelden van duurzame bouw-/woonprojecten toont de visionaire architectuurhistoricus, die als een der eersten wereldwijd het immense belang van deze architectuurstroming inzag: plannen-bouwen-wonen dat de gezondheid van de mens en de vitaliteit van het milieu centraal stelt.
 

Het historische gedeelte van het stadhuis is een samenvoeging van een aantal woonhuizen uit de 14e eeuw. In 1554-1555 ontwerpt Herman van Herengrave een nieuwe voorbouw met schepenhal en de daarboven gelegen zaal. Deze voorbouw heeft een zadeldak tussen trapgevels. De voorgevel heeft veel beeldhouwwerken, onder andere in de borstwering onder het dak 7 medaillons en tussen de vensters beelden van keizers en vorsten die belangrijk zijn geweest voor de stad. In de medaillons onder het dak zijn de deugden uitgebeeld waaraan stadsbestuurders en ambtenaren dienen te voldoen: van links naar rechts: Hoop, Liefde, Geloof, Moed, Voorzichtigheid, Eendracht en Rechtvaardigheid. De middeleeuwse kelders herinneren aan minder zachtzinnige tijden; veroordeelden werden hier gefolterd met de gruwelijkste werktuigen die er nu nog te zien zijn.

Al meer dan vijf eeuwen wordt de stad vanuit deze plek bestuurd. Belangrijke onderhandelingen voor de Vrede van Nijmegen (1676-1679) werden hier gevoerd, de prachtige wandtapijten in de burgerzaal getuigen hier nog van. Wandtapijten, die gelukkig de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben. Ze zijn goed onderhouden en nog in zeer goede staat.

Online ontdekken

Play Video
Neem een virtuele rondleiding in het stadhuis.