Keizerkarelplein 32H, Nijmegen

Stadsschouwburg Nijmegen

za 11:00-17:00 | zo 11:00-17:00 | reserveren verplicht | rolstoeltoegankelijk 

Expositie ‘Toen en Toekomst’, Stadsschouwburg 60 jaar. Alleen te bezoeken met reservering, max 15 personen per tijdsslot om 11:00 uur, 12:00 uur, 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur. Benodigde kaartjes voor expositie zijn vanaf 23 augustus te reserveren via www.stadsschouwburgendevereeniging.nl Geen rondleidingen in het gebouw.   

Op het plein voor de Schouwburg zijn twee mini-voorstellingen van 5-10 minuten te zien van Theatergroep Greppel. 

De Nijmeegse Stadsschouwburg is een van de belangrijkste naoorlogse bouwwerken van Nijmegen. De Stadsschouwburg is in 1955 ontworpen door G.H.M.Bolt en B. Bijvoet en de bouw in 1961 afgerond. Het ontwerp is in de stijl van brutalisme. Kenmerken van brutalisme zijn te zien in de blok-achtige, geometrische vormen. Ook het gebruik van moderne materialen en strakke vormgeving zoals de zichtbare betonconstructies en het weglaten van ornamenten is typerend voor deze stijl.  

Men streefde ernaar om kunst en cultuur breed te verspreiden. Om die reden is het ontwerp van de Stadsschouwburg zo transparant mogelijk uitgevoerd. Dat is goed te zien aan de foyer, met het grote ‘venster op de stad’, en aan de hal: glas in stalen puien en ramen. Zo geven de ruimtes de bezoeker vrij zicht op de passant en omgekeerd.