Gerard Noodstraat 121, Nijmegen

Voormalig Natuurmuseum/Synagoge

zo 11:00-17:00 | reserveren niet nodig | niet rolstoeltoegankelijk

Alleen toegankelijk met rondleiding. Rondleiders vertellen over de geschiedenis van het pand en de Joodse geschiedenis van Nijmegen. Per rondleiding max 10 personen, start elk half uur. Benodigde kaartjes voor rondleidingen zijn ter plaatse af te halen.
Wat direct opvalt aan de voorgevel is de oprijzende koepeltoren met de afbeelding van de twee stenen tafelen met de tien geboden. Zowel aan de gevel als het interieur zijn veel Oosterse elementen te herkennen, zoals de koepeltjes en de hoekige kantelen. De gebedszaal van deze voormalige synagoge is gericht naar Jeruzalem. Naast het gebedshuis ligt een voormalig rabbinaat annex schoolgebouw. Het gebouw is ontworpen door de invloedrijke Nijmeegse architect Oscar Leeuw in samenwerking met Henri Leeuw.
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge door de Duitsers geconfisqueerd en gebruikt als opslagplaats voor in beslag genomen radiotoestellen. Het interieur heeft toen zwaar te lijden gehad waardoor het nog maar nauwelijks te herkennen is als een Joods gebedshuis. In de gebrandschilderde ramen is de plaats leeg gebleven waar de bezetters de Davidster hebben vernield. Van 1980 tot 2017 was het Natuurmuseum hier gehuisvest.