Laatste nieuws

Het laatste nieuws en wijzigingen kun je hier vinden.

  • Wandeling door Bottendaal start om 13:00 uur
  • Chirurgijnskamer open vanaf 11:00 uur
  • Dutch Drawing center open vanaf 13:00 uur
  • De Bastei te bezoeken op zaterdag & zondag
  • Theater het Badhuis alleen open op zondag
  • St. Annamolen gesloten
  • Op zondag extra wandeling Stephan Mols
  • Let op! startlocatie wandeling oost-west is begin Hunnerpark

Kijk voor actuele programma en tijden van zondag  hier.

Informatiepunt van Open Monumentendag Nijmegen, een doorlopende boekenmarkt, lezing en rondleiding in de Crypte en open podium op de orgels van de kerk. 

Kijk voor het actuele programma en tijden hier.

Het wegennet van Nijmegen vertelt haar eigen geschiedenis. Als je weet waar je naar op zoek bent, tenminste. Bij het Kelfkensbos komen twee wegen samen die de verhalen vertellen van Romeinse soldaten, middeleeuwse heiligen, en eeuwenoude pottenbakkers. Archeoloog Stephan Mols en campusdichter Thijs Kersten laten op een creatieve manier zien hoe je in het huidige Nijmegen dezelfde eeuwenoude wegen kunt bewandelen.

Verzamellocatie: Kelfkensbos ter hoogte van de Hertogstraat.

Dag en tijd: zondag 15 september om 12.30 uur.

Aantal deelnemers: maximaal 50

Vóór het theaterstuk (11-12.15 uur), tussen het theater en de lezing in (13.45-14.45 uur) & ná de lezing (15.45-17.00 uur), toont Jeroen de Groot een bijzondere animatie over het Nijmeegse station. In deze animatie, van ongeveer 15 minuten, zijn drie stations te zien. De eerste van de Nijmeegsche Spoorweg Maatschappij. Het tijdelijke station, dat tussentijds gebruikt werd tijdens de bouw van het Station. En het station van architect Peters, inclusief het interieur. 

Op zondag 15 september nemen de gidsen van Gilde Nijmegen je mee vanaf het Hunnerpark via St. Jorisstraat, Burchtstraat, Stikke- en Lange Hezelstraat over een oude Romeinse weg naar het Kronenburgerpark. Onderweg vertellen zij over de historische gebouwen en plekken. De wandeling start om 14:00 en 15:30 uur (duur ca. 60 min.) Verzamelen voor de ingang Hunnerpark. Reserveren is niet nodig

Lancering wederopbouwroute beide dagen

Tijdens het Open Monumentenweekend wordt de nieuw uitgegeven wandelroute gelanceerd die je leidt langs de wederopbouw in de binnenstad. In 2,5 km kom je langs 29 typische wederopbouw plekken en lees je een korte toelichting. De route is gratis beschikbaar in de Citystore en start op de Grote Markt. Tijdens de Open Monumentendagen kun je deze route lopen met een gids van Stichting Nijmegen Wederopbouwstad, op beide dagen om 11.00, 13.00 en 15.00. Verzamelen bij de Citystore. Je krijgt de route dan meteen mee.

Kunst op Kerkegasje op 14 september

Op de Wederopbouwroute passeer je het Kerkegasje, de achterkant van de Broerstraat, waar sinds de wederopbouw de bevoorrading van de winkels plaatsvindt. Hier worden twee grote raampartijen voorzien van een kunstwerk van Kyra Nijskens en Nazif Lopulissa. Op zaterdag 14 september om 15.30 vindt de opening van deze werken plaats. Wie om 15.00 met de gidsen van start gaat maakt de opening mee.

Let op: dit jaar is de St. Annamolen gesloten vanwege stelling onderhoud.

 

Ook dit jaar biedt Open Monumentendag Nijmegen een gevarieerd kinderprogramma voor het hele gezin. Klik hier voor het kids programma.

 

Wil je meer monumenten op een dag bezoeken? Wij hebben leuke, verfrissende en inspirerende routes voor je samengesteld. Klik hier voor de Thema Routes.

 

Op zondag om 14:00, 15:00 en 16:00 uur (duur 30 min.) neemt een gids je mee rond het oude verdedigingswerk en laat je stukken van de Romeinse muur zien, die onderdeel is van UNESCO Werelderfgoed. Ook vertelt de gids over de verborgen gangen, muren en doorkijkjes die in het museum te zien zijn. Je kunt je aanmelden op de dag zelf bij de balie van Museum de Bastei.

Geboren te… Begraven te Nijmegen
De schaakkampioen uit Polen, het meisje in onderduik in Berg en Dal, de mevrouw van de gordijnenwinkel uit de Lange Hezelstraat, de ‘wattenjood’ en de ‘boterjood’ uit Oss… zomaar een greep uit de markante verhalen achter de namen op de grafstenen. Wie waren deze mensen, waar kwamen zij vandaan en wat bracht hen in Nijmegen? Acht verhalen, acht vertellers. Er zijn op zondag twee rondes van ieder 4 verhalen (duur ca. 60 min.) met aansluitend ruimte voor gesprek en rondwandeling. In de aula is doorlopend de tentoonstelling “Razzia 17 november 1942” van Stichting Stolpersteine te zien. Voor een vrije rondwandeling kun je terecht tussen 12:00 en 14:00 uur op zondag.

 Programma
10:00 – 16:00 uur Aula “Razzia 17 november 1942” 
10:00 – 12:00 uur Begraafplaats – Vertelronde 1 
12:00 – 14:00 uur Begraafplaats – Vrij rondwandelen 
14:00 – 16:00 uur Begraafplaats – Vertelronde 2

Landgoed Grootstal: verbinding tussen verleden en toekomst, de synergie tussen stad en land, cultuur en natuur, de eenheid tussen landbouw en ecologie en de betrokkenheid van consumenten bij de productie van gezond en duurzaam voedsel. Tijdens de Open Monumentendagen maak je kennis met al deze aspecten: de multifunctionaliteit en belevingswaarde van het landschap, de vernieuwing binnen de landbouw en de kwaliteit van de agrarische natuur. Daarnaast spreek je de landeigenaar, groene ondernemers en de deelnemers die dit samen mogelijk maken. 

Zaterdag
Van 11:00 tot 16:00 uur is er ieder half uur een rondleiding door de voedseltuinen en buitenzijde huis door IVN gidsen. Tevens zijn er twee exposities te bezichtigen: Ring van Arcadië en vogelfotografie van Pauline van Marle. 

Zondag
Om 15:15 uur en 19:45 uur start de toneelvoorstelling ‘De Appelboomdroom’ (duur 60 min.) door Ian Bok in de boomgaard inclusief rondleiding door het voedselbos. Tickets €18,- p.p. Ian Bok zorgt voor verwondering, verbazing, ontroering en humor. Het verhaal gaat over een groot volwassen voedselbos, waarin allerlei vormen van leven op een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Voorafgaand aan de voorstelling is er een rondleiding (duur 30 min.) in het Grootstalse voedselbos. Na afloop is er gelegenheid tot napraten.

Voor alle activiteiten is het verplicht te reserveren. Tickets zijn verkrijgbaar via www.landgoedgrootstal.nl

Speciaal voor Open Monumentendag vaart de Pannenkoekenboot dit jaar voor maar €17,50 (zonder pannenkoek) op 14 & 15 september. Oud-journalist Rob Jaspers vertelt over de Waaltochten en wat de Waal betekend heeft voor het ontstaan van de stad Nijmegen. Jaspers staat uitgebreid stil bij de veranderingen van de laatste decennia in de rivier, aan de oevers en in de polders. De laatste twintig jaar is de stad aan de Waal compleet veranderd. De rivier is immers altijd van betekenis geweest voor de ontwikkeling van de stad vanaf de Romeinse tijd. Opstapplaats Waalkade tegenover Holland Casino. Inschepen 15 min. voor vertrek. Start 10:30 uur en de tocht duurt 90 min.

Reserveren via nijmegen.pannenkoekenboot.nl/arrangement/waaltocht/

Op zondag 15 september nemen de gidsen van Gilde Nijmegen je mee vanaf het Hunnerpark via St. Jorisstraat, Burchtstraat, Stikke- en Lange Hezelstraat over een oude Romeinse weg naar het Kronenburgerpark. Onderweg vertellen zij over de historische gebouwen en plekken.
De wandeling start om 14:00 en 15:30 uur (duur ca. 60 min.) Verzamelen voor de Citystore. Reserveren is niet nodig.

Station Nijmegen als verbinder van alle tijden. Op zondag 15 september ben je tussen 11:00 en 17:00 uur van harte welkom in het informatiecentrum van het stationsgebied Nijmegen aan de Van Schaeck Mathonsingel 4. Tijdens deze Open Monumentendag vind je foto’s, een maquette en nog veel meer informatie over het Stationsdistrict Nijmegen door alle tijden heen. Medewerkers van de gemeente Nijmegen ontvangen je graag met een kopje koffie of thee.

PROGRAMMA
11:00 – 11:30 uur presentatie over de geschiedenis van het Stationsdistrict
12:00 – 12:30 uur informatie over de plannen voor het toekomstige Stationsdistrict
12:30 – 13:00 uur wandeling naar het station en perron 1
13:30 – 14:00 uur presentatie over de geschiedenis van het Stationsdistrict
14:30 – 15:00 uur informatie over de plannen voor het toekomstige Stationsdistrict
15:00 – 15:30 uur wandeling naar het station en perron 1
16:00 uur toneelstuk waarin we een tijdreis maken door het station

Per activiteit is er ruimte voor 30 deelnemers. Opgeven kan via stationsdistrict@nijmegen.nl onder vermelding van deelname Open Monumentendag 2024 met de omschrijving van de activiteit en tijd.

Precies 100 jaar geleden opende pensionaat Mariënbosch haar deuren als eerste katholieke middelbare meisjesschool van Nederland. Elk half uur start er een rondleiding door het gebouw, met uitzicht vanaf het dak. De tentoonstelling in de kapel gaat in op het onderwijs dat vroeger op Mariënbosch werd gegeven en is doorlopend te bezichtigen.

Frank Anthonie van Alphen vertelt het ontstaansverhaal van Opoe Sientje, een van de eerste drie schepen die in Millingen gebouwd zijn. Luister ook naar het verhaal over de kaaisjouwers en loop mee met de korte tour langs de schepen in de Historische Lindenberghaven.

Ben je benieuwd naar hoe de wijken rond de binnenstad zijn gevormd? Naar wat goed of juist minder goed is gegaan bij de uitwerking? Dan is deze wandeling over het ontstaan van Bottendaal en de Indische Buurt een absolute aanrader. Op zondag 15 september vertrekken we vanaf de Burghardt van den
Berghstraat 3, op de hoek van de Stijn Buijsstraat. We starten om 13:00 uur en zijn max. 90 min. onderweg

Zaterdag en zondag om 11:30 uur is er een speciale “speurneuzen” rondleiding voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Anne-Marie Jansen geeft uitleg over de begraafplaats en vraagt de kinderen om als speurneuzen te helpen zoeken naar overeenkomsten en verbindingen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar dezelfde bomen en planten of kijk naar overeenkomsten op grafstenen zoals namen, leeftijden en jaartallen. Bij voorkeur aanmelden via mementomori1878@gmail.com.

De gidsen van Stichting Nijmegen Wederopbouwstad nemen je mee door het centrum van Nijmegen. Zaterdag en zondag om 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur, verzamelen voor de Citystore.